Klauzula informacyjna dla Pacjenta

Informujemy, że:

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Chełmie z siedzibą przy ul. Ceramiczna 1, kod pocztowy: 22-100, tel.: 82 562 32 23, adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

2. W celu zapewnienia bezpieczeństwa Państwa danych, z dniem 25.05.2018 w jednostce powołany został Inspektor Ochrony Danych, z którym możecie się Państwo skontaktować drogą telefoniczną: 664 08 59 57 , bądź mailową: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

3. Głównym celem zbierania Państwa danych osobowych jest świadczenie usług medycznych

4. Na mocy przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 przysługuje Państwu prawo dostępu do Państwa danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia ich przetwarzania, przeniesienia, sprzeciwu wobec przetwarzania oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (tj.: Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Przy czym niektóre z przysługujących Państwu praw są ograniczone przepisami krajowymi.

5. Podanie danych jest konieczne do stworzenia i uzupełniania dokumentacji medycznej. Dokumentacja ta jest wymagana przepisami prawa i niezbędna do przeprowadzenia procesu leczenia.

5. Dane udostępnione przez Państwa nie będą podlegały udostępnieniu podmiotom trzecim. Odbiorcami danych będą tylko instytucje upoważnione z mocy prawa.

6. Dane udostępnione przez Państwa nie będą podlegały profilowaniu.

7. Administrator danych nie ma zamiaru przekazywać danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.

8. Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres (licząc od początku roku następującego po roku, w którym została wykonane świadczenie medyczne):

– 20 lat dla dokumentacji medycznej

– 30 lat dla dokumentacji związanej ze zgonem Pacjenta na skutek uszkodzenia ciała bądź zatrucia

– 30 lat dla dokumentacji zawierającej dane niezbędne do monitorowania losów krwi i jej składników

– 10 lat dla zdjęć rentgenowskich przechowywanych poza dokumentacją medyczną pacjenta

– 5 lat dla skierowań na badania lub zleceń lekarza

– 2 lat dla skierowań na badania lub zleceń lekarza jeżeli Pacjent nie zgłosił się na badanie (chyba że Pacjent odebrał skierowanie)

– 22 lat dla dokumentacji medycznej dotyczącej dzieci do ukończenia 2. roku życia

 

Skargi i wnioski

Dyrektor Szpitala lub jego Zastępca przyjmuje interesantów w sprawach skarg i wniosków codziennie od 12.00 - 15.00, wtorki od 8.00 - 16.00, ul. Ceramiczna 1, pokój 111